Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történelem témazáró 2009. 09. 21. - Személyek

2009.09.19
 
Személyek:
 
  • III. Napóleon: Bonaparte Napóleon unokaöccse. 1848. december 10-én, a francia forradalom után köztársasági elnökké választották, 1852-ben örökös császárrá kiáltották ki, ezzl létrejött a második császárság. A sedani francia-porosz háborúban hadifogságba esett. Nagy-Britanniában halt meg száműzetésben.
  • I. Miklós: orosz cár, uralkodását a dekabrista felkelés felszámolásával kezdte. Leverte a lengyel felkelést és segítséget nyújtott az osztrákoknak a magyar forradalom és szabadságharc eltiprásában. A krími háborúban vereséget szenvedett.
  • Cavour: olasz politikus. 1852-től Piemont miniszterelnöke, francia támogatással megvalósította Olaszország egységét.
  • Garibaldi: olasz szabadságharcos. Lombardiában harcolt az osztrákok ellen, később Rómában a forradalmárok oldalán. A köztársaság kikiáltása után a franciákkal szembeni védelmet vezette. Később Cavourt támogatva elfoglalta Szicíliát. 1860-ban megdöntötte a Bourbonok uralmát. Kétszer is sikertelenül próbálta meg elfoglalni az Egyházi Államot.
  • Bismarck: porosz politikus, a Német Birodalom alapítója és első kancellárja. 1862-től porosz miniszterelnök, az Észak-Német Szövetség kancellárja, majd birodalmi kancellár. Szövetségi politikájával igyekezett biztosítani az európai erőegyensúlyt, ezt szolgálta a berlini kongresszus. II. Vilmos a vele szembeszegülő Bismarckot leváltotta (1890).
  • Viktória királynő: Nagy Britannia és Írország királynője, India császárnéja. Uralkodását gazdasági növekedés, a nagy- és középpolgárság erkölcsi elvein alapuló társadalmi kép, valamint a monarchiának a néphez való érzelmi kötődésének hangsúlyozása jellemezte. Ausztráliai és kanadai gyarmatait domíniumi státuszba helyezi.
  • II. Vilmos: német császár és porosz király. 1890-ben Bismarckot lemondásra kényszeríttette anélkül, hogy ő maga képes lett volna a birodalmat következetesen irányítani. Az I. világháborúban a legfőbb hadvezetés gyakorlatilag kizárta a hadvezetésből.
  • Lincoln: amerikai republikánus politikus. A USA 16. elnöke. Megválasztása után a déli államok kiléptek az Unióból, amely az amerikai polgárháború kitöréséhez vezetett. Lincoln 1863-ban felszabadítja a rabszolgákat. Egy déli államokból jött fanatikus lelőtte.
  • Lenin: orosz forradalmár és politikus. A szocializmus teoretikusa. 1897 és 1900 között Szibériában élt száműzetésben, majd emigrációban él. Részt vett az 1905-ös forradalomban. A bolsevik hatalmi rendszer megteremtője.
 
 
 

 

Profilkép

Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 775503
Hónap: 5801
Nap: 171